Eenzaamheid en meedoen

Voel je je niet verbonden? Mis je een hechte, emotionele band met anderen? Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst? Eenzaamheid komt vaker voor dan je denkt. Wil je weer meedoen en meer mensen ontmoeten?

Lees meer

Hoe kunnen wij jou ondersteunen?

Ontmoetings- en dagactiviteitencentra

Ontmoetings- en dagactiviteitencentra

Zorg je regelmatig voor iemand die ernstig vergeetachtig is of dementie heeft, moeilijk hanteerbaar gedrag vertoont en/of veel zorg nodig heeft? Soms valt die zorg zwaar. Onze ontmoetings- en dagactiviteitencentra zijn er voor jou en je naasten. Ze bieden structuur en een fijne en gezellige dag onder professionele begeleiding. Als mantelzorgers vind je er contact met lotgenoten en een luisterend oor.
Lees meer
Maatschappelijk werk

Maatschappelijk werk

Ben je het overzicht kwijt en weet je niet waar je moet beginnen? Of bij wie je moet aankloppen? Onze maatschappelijk werkers helpen je in een paar gesprekken op weg met een luisterend oor en praktische hulp. Zo heb je snel weer grip op je situatie. Denk hierbij aan vragen rondom opvoeden en opgroeien, problemen met geld of in je relatie. Maar ook bij gevoelens van eenzaamheid, rouw of somberheid.
Lees meer
Mantelzorg ondersteuning vanuit wijkverpleging

Mantelzorg ondersteuning vanuit wijkverpleging

Vanuit de Wijkverpleging bij onze cliënten thuis zijn we natuurlijk ook in contact met de mantelzorger(s). Hierbij houden we goed in de gaten of de mantelzorger de zorg aankan, signaleren we eventuele problemen, bespreken deze met de mantelzorger en geven adviezen.
Lees meer
Steunpunten Mantelzorg

Steunpunten Mantelzorg

Santé Partners biedt mantelzorgondersteuning aan vanuit het Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein. In andere gemeenten binnen ons werkgebied bieden collega organisaties ondersteuning voor mantelzorgers aan. Mantelzorgers van alle leeftijden kunnen bij een Steunpunt Mantelzorg terecht voor advies, een luisterend oor, contact met andere mantelzorgers en praktische informatie. Is er geen organisatie bij jou in de buurt? Informeer dan bij je gemeente voor ondersteuningsmogelijkheden.
Lees meer
Welzijnswerk Duiven en Westervoort

Welzijnswerk Duiven en Westervoort

Woon je in de gemeente Duiven of Westervoort? Mikado/Santé Partners biedt inwoners van alle leeftijden, mantelzorgers en vrijwilligers advies, ondersteuning en informatie als het gaat om zinvolle dagbesteding, ontmoetingen, meedoen in de samenleving, eenzaamheid, psychisch welzijn, verbeteren van de Nederlandse taalvaardigheid, vrijwillige thuishulp en nog veel meer.
Lees meer
VrijwilligersHuis Nieuwegein

VrijwilligersHuis Nieuwegein

Het VrijwilligersHuis Nieuwegein is een uniek project waaraan inwoners van Nieuwegein graag bijdragen. Er is voor iedereen een activiteit, taak of idee waaraan zij kunnen bijdragen. Iedere inwoner van Nieuwegein is een potentiële vrijwilliger. Het gaat om mensen ontmoeten en elkaar helpen. Vrijwillige inzet versterkt de inclusieve samenleving en overbrugt verschillen, ook culturele en etnische. Met vrijwillige inzet brengen we leven in gemeenschappen, betrekken inwoners bij hun omgeving, bestrijden eenzaamheid en pakken zaken op die anders blijven liggen. Vrijwillige inzet is in allerlei opzichten onmisbaar voor onze samenleving.
Lees meer
Steunpunt Vluchtelingen Nieuwegein

Steunpunt Vluchtelingen Nieuwegein

Vluchtelingen kiezen er niet voor om naar Nederland te komen. Ze hebben te vrezen voor hun leven en konden niet anders dan vluchten om zichzelf in veiligheid te brengen. Juist dan hebben ze begeleiding nodig om hun leven – in de steeds complexer wordende Nederlandse samenleving – opnieuw te kunnen bouwen. Zodat zij uiteindelijk op eigen kracht succesvol kunnen worden. Steunpunt Vluchtelingen Nieuwegein helpt hen hierbij.
Lees meer
Bekijk ook ons ledenservice aanbod

Bekijk ook ons ledenservice aanbod

Word lid van onze ledenservice en profiteer van aantrekkelijke kortingen op een groot aanbod aan diensten van onze partners, zoals bijvoorbeeld hulpmiddelen, maaltijdservice aan huis, klushulp, kapper aan huis en mantelzorgondersteuning.
Lees meer

Wat kan je zelf doen

Eenzaamheid is een rotgevoel. Zorgen dat je onder de mensen bent kan soms even helpen. Maar voor wie zich vaak en sterk eenzaam voelt is dat niet genoeg. Eenzaamheid gaat niet vanzelf over.

Je kunt wat aan eenzaamheid doen

Aan eenzaamheid kun je meestal wat doen. Bijvoorbeeld door te proberen nieuwe contacten aan te gaan. Of door bestaande contacten te verbeteren. Is dit makkelijk? Voor de een misschien, maar voor veel mensen niet. Het is een kwestie van volhouden en vaak meerdere stappen zetten – tot de juiste stap gevonden is. In deze ervaringsverhalen lees je hoe mensen met hun eenzaamheid omgaan.

Zelf aan de slag

Eenzaamheid is iets waar je zelf mee aan de slag moet gaan. Hulp van de omgeving kan helpen, maar uiteindelijk moet je zelf proberen de eenzaamheid te doorbreken. Zonder eigen inzet en motivatie lukt het niet. Al is het alleen maar omdat anderen van buitenaf niet kunnen zien dat je je eenzaam voelt. Lees hoe je zelf aan de slag kunt gaan.

Beter omgaan met eenzaamheid

Eenzaamheid is helaas niet altijd op te lossen. Soms is het te verminderen. Ook kan je doel zijn om te leren beter met eenzaamheidsgevoelens om te gaan.

Verwachtingen

Je verwachtingen bepalen voor een deel je gevoelens van eenzaamheid. Mensen vergelijken hun eigen situatie vaak met die van anderen, met wat zij om zich heen zien. Soms helpt het je eigen verwachtingen van sociale contacten onder de loep te nemen. Ligt de lat wat te hoog?

Veranderen

De ervaring leert dat je om eenzaamheidsgevoelens te verminderen vaak iets moet veranderen. Het doorbreken van eenzaamheid is het doorbreken van bestaande patronen. In je situatie, je omgeving of bij jezelf. Op Eenzaam.nl lees je bijvoorbeeld tips en over activiteiten als uitjes, ontmoetingsplekken en cursussen. Mogelijk helpt een gesprek met een vrijwilliger van de Luisterlijn om gedachten te ordenen.

Waar ondersteunen we jou?

{{themas[0].Name}} Of
{{locatieTypes[0].Name}}
contact afbeelding
achtergrond floaty
“Wij helpen je graag verder!”
“Wij helpen je graag verder!”
Sluiten

Heb je vragen?
Neem dan contact op met één van onze experts

“Wij helpen je graag verder!”
contact persoon mobiel
contact persoon desktop