'Oh wat fijn dat jullie langskomen, jullie zijn allemaal zo leuk'

We geven een indruk van het werk in de wijkverpleging en het ontmoetingscentrum.

Het is zeven uur in de ochtend als Lotte in haar auto stapt op weg naar de Molenzoom om een cliënt te helpen met douchen. Op datzelfde moment rijdt Femke naar Houten Noord West om te kijken hoe het gaat met de wond van een bewoonster uit haar wijk. Een paar uur later opent Laura de deuren van het ontmoetingscentrum bij Van Houten&co en verwelkomt ze de mensen die komen voor de dagbesteding. Zo begint een willekeurige werkdag voor de medewerkers van zorg- en welzijnsorganisatie Santé Partners.

Verzorging en verpleging
Femke en Lotte zijn wijkverpleegkundigen en komen iedere ochtend bij mensen thuis die op de één of andere manier hulp nodig hebben. Denk daarbij aan persoonlijke verzorging als wassen of steunkousen aandoen maar ook wondzorg, katheterzorg of zorg in de laatste levensfase behoren tot hun takenpakket. De hulpvragen zijn heel verschillend en ook de cliënten zijn heel divers, zowel jong als oud. Meestal zijn het kwetsbare ouderen die verzorging of verpleging krijgen, zo kunnen ze zolang mogelijk thuis blijven wonen. Toch bezoeken ze ook jongvolwassenen, die zijn dan ongeneeslijk ziek of komen net uit het ziekenhuis waar ze geopereerd zijn.

De kracht van Santé Partners Wijkverpleging
Wat het werken bij Santé Partners voor Femke zo bijzonder maakt is de persoonlijke aandacht die ze mensen kan geven. Altijd wordt geprobeerd samen te werken en de cliënt moet zoveel mogelijk zelf de regie blijven houden. Het netwerk en mantelzorgers zijn daarbij heel belangrijk. Femke en Lotte zijn trots op hun sterke teams, er zijn fijne collega’s van jong tot oud. De onderlinge communicatie is heel goed en dat straalt af op de cliënten. ‘Oh wat fijn dat jullie langskomen, jullie zijn allemaal zó leuk’, hoort Lotte vaak zeggen. Prettig is ook de nauwe samenwerking met gespecialiseerde verpleegkundigen, ze zijn allemaal goed te bereiken. Er zijn wondverpleegkundigen, long- en stomaverpleegkundigen à neurologie verpleegkundigen, één is gespecialiseerd in oncologie en een ander in zorg gedurende de laatste levensfase. En er is een casemanager dementie. Cliënten hebben het gevoel dat er altijd iemand is die de juiste zorg en ondersteuning kan bieden.

Persoonlijke aandacht
Femke en Lotte zien dat hun cliënten behoefte hebben aan gewoon een luisterend oor, iemand die er is en hun moeilijke situatie erkent. En ja, het is heel schrijnend, er zijn heel veel mensen die eenzaam zijn. ‘Iemand hebben om mee te praten is dan zó waardevol. Soms is het al een hoogtepunt dat jij langskomt’, ervaart Femke regelmatig. Volgens Lotte gaat het in de wijkverpleging vaak om hele kleine dingetjes. ‘Je bent verpleegkundige maar voor je cliënt ook gewoon mens.’ Verpleegkundigen zijn heel snel geneigd dingen over te nemen. Maar bij Santé Partners proberen ze vooral te focussen op de kracht van mensen. Wat vindt de cliënt zelf fijn? Femke weet dat je niks bereikt als je iets doet wat cliënten helemaal niet willen. ‘Juist omdat je in een privésituatie bent moet je daar heel erg rekening mee houden.’ Femke en Lotte zijn dol op hun vak, hun cliënten en de afwisseling in het werk. ’s Morgens uit bed komen om naar hun werk te gaan kost dan ook geen enkele moeite.

Aanmelden
Als je zorg nodig hebt voor jezelf, jouw ouders of een familielid boven de 18, kun je bellen met Santé Partners. Lotte en Femke hebben ’s middags vaak telefoondienst en regelen dan zo snel mogelijk een afspraak. Zij of één van hun hun collega’s komen dan bij je thuis voor een gesprek. Ze vragen naar de medische voorgeschiedenis, wat er precies aan de hand is en wat ze voor je kunnen betekenen. Vervolgens gaan ze kijken wat nodig is: voor sommige mensen is 1 keer in de week zorg nodig en voor anderen 3 keer op een dag. Wanneer de planning is gemaakt kan er dezelfde avond nog iemand langskomen. Wachttijden heeft Santé Partners niet. Soms moet iemand een week wachten of naar een andere thuiszorgorganisatie in Houten worden verwezen, maar dat komt zelden voor.

Ontmoeting
Laura is coördinator van het ontmoetingscentrum. Santé Partners huurt een ruimte bij Stichting Van Houten&co en daar organiseert Laura activiteiten voor mensen met cognitieve problemen, voornamelijk dementie. Deze vorm van dagbesteding wordt aangeboden om familie en mantelzorgers te ontlasten, mensen uit hun sociale isolement te halen of gewoon om hen een leuke dag te bezorgen.

De activiteiten
Voor iemand met dementie is structuur heel belangrijk en daarom is er een vaste tijdsindeling. Tussen half tien en tien komen de deelnemers aan, sommigen nog op de fiets en anderen worden door de mantelzorger gebracht. De meesten komen met de taxi die voor ze is geregeld. Om tien uur is het koffietijd en wordt er over het krantennieuws gepraat of over hoe het weekend is geweest. Tegen elven is het tijd voor een wandeling of wordt er in de moestuin gewerkt. Van de zelfgekweekte courgettes kan dan weer een heerlijke soep worden gemaakt voor bij de lunch. ‘Maar niet op maandag’, lacht Laura, ‘de maandaggroep wil altijd tosti’s’. De groep geeft zelf aan wat ze willen doen, er is echt inspraak. Als er mensen zijn die dat niet meer zo goed kunnen worden er wat opties aangeboden. Ook na de lunch wordt nog iets ondernomen, bijvoorbeeld schilderen, en is er een rustmomentje. Het ontmoetingscentrum is nu 4 dagen open en vanaf vrijdag 23 september 5 dagen.

 

De bezoekers van het ontmoetingscentrum
Het ontmoetingscentrum is voor cliënten in een beginnende fase van dementie, ze kunnen nog zelfstandig wonen en nog zelf dingen doen. Ook als ze in een aanleunwoning wonen kunnen ze deelnemen. Bewoners van een verpleeghuis komen niet in aanmerking. Er zijn mensen die het zo leuk vinden dat ze het particulier betalen. Voor dagbesteding is een indicatie nodig voor cognitieve problemen en dementie. Dat loopt via de Wmo (Wet maatschappelijk zorg) of de Wlz (Wet langdurige zorg). Als het alleen om sociaal isolement gaat geeft de gemeente geen toewijzing. Laura heeft een aantal deelnemers die ook wijkverpleging krijgen. Mensen die naar de dagbesteding komen zijn allemaal thuiswonende ouderen. Voor sommigen is het een drempel om te komen. Als ze worden uitgenodigd legt Laura hen uit dat ze ook een uurtje kunnen komen kennismaken. ‘Drink een kopje koffie mee. Je hoeft echt niet een hele dag mee te draaien en je kunt alle vragen stellen die je wilt.’ Vaak worden ze dan alsnog enthousiast en lopen ze een hele dag mee.

Mantelzorgers
Het ontmoetingscentrum biedt ook mantelzorgondersteuning. Eens in de maand is hier een gespreksgroep voor partners van dementerenden en alle mantelzorgers uit Houten. Vanaf oktober wordt die geleid door Steunpunt Mantelzorg Houten. Daarnaast worden uitjes georganiseerd en binnenkort is er op woensdag een koor voor mensen met dementie, hun partners en buurtbewoners. Iedereen is welkom voor 20 euro per maand voor 2 personen. Vanuit het ontmoetingscentrum hebben mantelzorgers een contactpersoon met wie ze kunnen bellen om hun verhaal kwijt te kunnen.

Samenwerking binnen Santé Partners
Omdat Laura en haar collega’s de mensen lange tijd zien, signaleren ze veel en dat kunnen ze dan weer aan de wijkverpleging rapporteren. Andersom leest Laura in rapportages van de wijkverpleging terug over wat thuis gebeurt. Dat geeft veel inzicht. De dagbesteding en het brede pakket aan specialisaties onderscheidt Santé Partners van andere zorginstellingen die vaak alleen verzorging en verpleging bieden. Het ontzorgt ook het ziekenhuis als meer mensen thuis zorg krijgen.

Word collega van Femke, Lotte en Laura!
Er is heel veel zorg nodig, dus ook veel personeel. Bij Santé Partners zoeken ze enthousiaste mensen in alle functiecategorieën en op alle niveaus. Je hoeft niet per se al verpleegkundige of verzorgende te zijn, er is een specifiek zij-instroomtraject waarvoor je helemaal geen zorgachtergrond hoeft te hebben. Wel moet je hart bij de zorg liggen. Het is een leuk maar ook een zwaar vak, waartegen je bestand moet zijn. Dus: wie wordt na het lezen van hun inspirerende verhalen binnenkort collega van Femke, Lotte en Laura?

Kijk voor meer informatie of korte video’s met collega’s aan het woord op www.werkenbijsantepartners.nl 

Zoek je wijkverpleging in Houten? 

T: 0900-8433

 

 

 

contact afbeelding
achtergrond floaty
“Wij helpen je graag verder!”
“Wij helpen je graag verder!”
Sluiten

Heb je vragen?
Neem dan contact op met één van onze experts

“Wij helpen je graag verder!”
contact persoon mobiel
contact persoon desktop