Mantelzorg ondersteuning

Zorg je voor jouw partner, ouder(s), familielid, vriend of vriendin met een handicap of langdurige ziekte (lichamelijk of geestelijk)? Dan ben je mantelzorger. Mantelzorgers zijn onmisbaar in de zorg. In Nederland zijn er al ruim 4 miljoen mensen die mantelzorg bieden. Mantelzorg kan veel voldoening geven, maar soms kan deze taak ook (te) zwaar worden. Enkele voorbeelden hiervan zijn een langdurige ziekte, bij iemand die lijdt aan geheugenverlies of als de relatie verandert.

Wat kun je zelf doen?

Je zorgt goed voor jouw naaste; vergeet echter niet om ook goed voor jezelf te zorgen. Zorg voor ontspanning voor jezelf, blijf contact houden met vrienden en trek op tijd aan de bel.

Je kunt steun en advies krijgen bij één van de steunpunten mantelzorg. Er zijn diverse regelingen waar je gebruik van kunt maken, bijvoorbeeld als je mantelzorg combineert met een vaste baan.

Ook kun je de zorg tijdelijk overdragen zodat je op adem kunt komen.

Wat kan jouw omgeving doen?

Vrienden, familie, kennissen of buren kunnen een belangrijke steun voor je zijn. Zij kunnen je helpen bij de zorg voor jouw naaste, waardoor de zorg minder zwaar wordt. Ze kunnen ook een luisterend oor bieden. Daarnaast kunnen ze je helpen om er even uit te zijn, waardoor jouw wereld groter wordt. Hulp komt echter meestal niet vanzelf. Mensen willen vaak wel helpen, maar weten niet dat je hulp nodig hebt of aarzelen om het aan te bieden. Vraag daarom om hulp. De meeste mensen vinden het fijn om te helpen. Je kunt ook de hulp van een vrijwilliger vragen. Het steunpunt mantelzorg kan je hiermee verder op weg helpen. 

Typen mantelzorgondersteuning

Mantelzorg ondersteuning vanuit wijkverpleging

Mantelzorg ondersteuning vanuit wijkverpleging

Vanuit de Wijkverpleging bij onze cliënten thuis zijn we natuurlijk ook in contact met de mantelzorger(s). Hierbij houden we goed in de gaten of de mantelzorger de zorg aankan, signaleren we eventuele problemen, bespreken deze met de mantelzorger en geven adviezen.
Lees meer
Ontmoetings- en dagactiviteitencentra

Ontmoetings- en dagactiviteitencentra

Zorg je regelmatig voor iemand die ernstig vergeetachtig is of dementie heeft, moeilijk hanteerbaar gedrag vertoont en/of veel zorg nodig heeft? Soms valt die zorg zwaar. Onze ontmoetings- en dagactiviteitencentra zijn er voor jou en je naasten. Ze bieden structuur en een fijne en gezellige dag onder professionele begeleiding. Als mantelzorgers vind je er contact met lotgenoten en een luisterend oor.
Lees meer
Steunpunten Mantelzorg

Steunpunten Mantelzorg

Santé Partners biedt mantelzorgondersteuning aan vanuit het Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein. In andere gemeenten binnen ons werkgebied bieden collega organisaties ondersteuning voor mantelzorgers aan. Mantelzorgers van alle leeftijden kunnen bij een Steunpunt Mantelzorg terecht voor advies, een luisterend oor, contact met andere mantelzorgers en praktische informatie. Is er geen organisatie bij jou in de buurt? Informeer dan bij je gemeente voor ondersteuningsmogelijkheden.
Lees meer

Waar ondersteunen we jou?

{{themas[0].Name}} Of
{{locatieTypes[0].Name}}

Ervaringsverhalen

Johan heeft COPD en blijft zo lang mogelijk thuis

Johan heeft COPD en blijft zo lang mogelijk thuis

Johan (69) kreeg slecht nieuws van de longarts: hij heeft COPD in een vergevorderd stadium. Maar hij wil niets liever dan thuis blijven wonen.

“Mijn vrouw doet veel te veel voor mij”

“Mijn vrouw doet veel te veel voor mij”

Zes jaar geleden zakte Charles Sibbald ’s morgens vroeg ineens in elkaar. Hij werd gediagnosticeerd met de spierziekte Guillain Barré. Sindsdien leeft hij vanuit zijn elektrische rolstoel en zorgt zijn vrouw Annie fulltime voor hem. Hoe is dat? Charles deelt zijn verhaal.

''Zelfs zijn neus krab ik voor hem''

''Zelfs zijn neus krab ik voor hem''

Van ’s morgens vroeg tot ze naar bed gaat: Annie Sibbald (68) zorgt al ruim vijf jaar voor haar man Charles (70). Ze geeft een inkijkje in een dag als mantelzorger.

‘Hulp accepteren lukt steeds beter’

‘Hulp accepteren lukt steeds beter’

Het duurde even voor Veronique van Oevelen (46) besefte dat ze naast ‘gewoon moeder’ ook mantelzorger is. Haar kinderen hebben allebei een autismespectrumstoornis en ADHD.

contact afbeelding
achtergrond floaty
“Wij helpen je graag verder!”
“Wij helpen je graag verder!”
Sluiten

Heb je vragen?
Neem dan contact op met één van onze experts

“Wij helpen je graag verder!”
contact persoon mobiel
contact persoon desktop