Zorg én welzijn op maat

Voor veel mensen betekent ouder worden een verschuiving in zelfstandigheid, maar niet per se een verlies ervan. Annette Sijbrandij, projectleider van het Volledig Pakket Thuis (VPT) bij Santé Partners, ziet hoe mensen, met de juiste ondersteuning, de regie over hun leven behouden. “VPT is geen zorgpakket dat we over mensen uitstorten,” zegt ze. “Het is maatwerk, gericht op welzijn, eigen regie en écht thuis kunnen blijven wonen.”

Een ander perspectief op wonen en zorg

In haar rol als projectleider heeft Annette een duidelijke visie: “Wonen en ondersteuning moeten hand in hand gaan, maar altijd met het leven van de cliënt als uitgangspunt. Niet andersom.” Daarbij benadrukt ze dat ‘thuis’ niet per definitie het oude huis in de wijk is. “Thuis wonen kan óók in een van onze woon-zorgcomplexen zijn. Het gaat erom dat mensen zich veilig voelen en hun eigen keuzes kunnen maken.”

VPT speelt hierin een centrale rol. In tegenstelling tot klassieke vormen van wijkverpleging, waarin losse zorgmomenten centraal staan, biedt VPT een integrale benadering. De ondersteuning is breed – van persoonlijke verzorging tot begeleiding, huishoudelijke hulp en welzijnsactiviteiten – en wordt afgestemd op de individuele situatie en voorkeuren van de cliënt.

afbeelding Quote

“Die mevrouw heeft baat bij structuur en bekende gezichten. Door haar een klein team te bieden en te luisteren naar wat zij en haar dochter belangrijk vinden, kunnen we haar helpen zonder haar gevoel van eigenwaarde aan te tasten.”

Meer dan zorg: welzijn als uitgangspunt

Bij VPT wordt er gewerkt met kleine, vaste teams. “Dat zorgt voor vertrouwen. En pas als er vertrouwen is, ontstaat er ruimte om echt te kijken: wat heeft deze persoon nodig om goed te leven?”

Ze noemt als voorbeeld een cliënt met beginnende dementie, die in een woon-zorgcomplex woont en via VPT ondersteuning ontvangt. “Die mevrouw heeft baat bij structuur en bekende gezichten. Door haar een klein team te bieden en te luisteren naar wat zij en haar dochter belangrijk vinden, kunnen we haar helpen zonder haar gevoel van eigenwaarde aan te tasten.”

Een belangrijk aspect van VPT is de aandacht voor welzijn. “We kijken verder dan de zorgvraag,” zegt Annette. “Is iemand eenzaam? Heeft iemand behoefte aan zingeving, aan contact, aan rust? Dat zijn wezenlijke vragen, die niet altijd in een indicatieformulier staan, maar wel het verschil maken tussen wel of niet fijn leven.”

Dat vraagt om aandacht, maar ook om lef van professionals. “Onze medewerkers krijgen de ruimte om af te wijken van het standaardprotocol als dat beter past bij de situatie. Dat is soms spannend, maar ook noodzakelijk om écht maatwerk te kunnen bieden.”

 

We staan naast de mensen

Santé Partners werkt met meerdere woon-zorgcomplexen waar mensen zelfstandig wonen, maar wél toegang hebben tot VPT. Volgens Annette is dat een krachtig concept. “Voor sommige mensen is het oorspronkelijke huis geen veilige plek meer – door valgevaar, eenzaamheid of omdat mantelzorg wegvalt. In een woon-zorgcomplex hebben ze hun eigen voordeur, maar ook nabijheid van ondersteuning én van andere mensen.”

Het is belangrijk dat deze woonvormen niet worden gezien als ‘instellingen’, benadrukt ze. “Onze bewoners zijn geen patiënten. Ze zijn mensen met een eigen leven, gewoonten en voorkeuren. We ondersteunen hen om dat leven zo goed mogelijk voort te zetten.”

VPT is geen eenrichtingsverkeer. Annette spreekt liever van samenwerking. “We nemen de regie niet over, maar staan naast mensen. Soms begint dat heel praktisch – met hulp bij het aantrekken van steunkousen – maar al snel blijkt dat er veel meer onder zit. Dan gaat het over autonomie, over verbinding, over weer het gevoel hebben dat je ertoe doet.”

Wat VPT volgens haar zo krachtig maakt, is de flexibiliteit. “We kunnen snel schakelen als er iets verandert. En we kijken continu: wat werkt, wat kan anders? Alles in overleg met de cliënt. Want die staat centraal.”

 

Blijven groeien, samen

De invoering van VPT vraagt ook veel van organisaties, erkent Annette. “Het vraagt om andere manieren van denken, samenwerken, en organiseren. Maar het is het waard. Want als je ziet wat het met mensen doet – dat ze opbloeien, zich veiliger voelen, meer zichzelf kunnen zijn – dan weet je: dit is de toekomst. Het is een beweging richting mensgerichte zorg, waarin wonen, welzijn en ondersteuning in balans zijn. Waarin mensen niet hoeven te kiezen tussen veiligheid en zelfstandigheid. Waarin thuis écht thuis kan blijven – waar dat ook is.”

Meer over VPT

Neem contact op met Zorgbemiddeling, 0900 8433 (keuze 2) of zorgbemiddeling@santepartners.nl 

Of bekijk deze informatie op de website.

contact afbeelding
achtergrond floaty
“Wij helpen je graag verder!”
“Wij helpen je graag verder!”
Sluiten

Heb je vragen?
Neem dan contact op met één van onze experts

“Wij helpen je graag verder!”
contact persoon mobiel
contact persoon desktop