Sterk bakkie met... Monique | Mantelzorgers en vrijwilligers

Er komen steeds meer ouderen. Die willen het liefst zelfstandig blijven wonen. En daar ligt een uitdaging. Dat vraagt iets van zowel de cliënt als onze medewerkers. In deze column drinken we een sterk bakkie met collega’s van Santé Partners die nu al bezig zijn met de zorg van de toekomst. Dit is de tweede column van Monique Loobeek – van der Meer in een reeks van vier. Zij werkt al 25 jaar bij Santé Partners, gestart als verzorgende en eerst de IG-opleiding gedaan en vervolgens de opleiding tot verpleegkundige. Ze is nu Eerst Verantwoordelijke Verpleegkundige (EVV) bij kleinschalig wonen in Rossum, de Eigenwaard. Ze schrijft in deze column over de rol van mantelzorgers en vrijwilligers voor het welzijn van onze cliënten.

Mantelzorgers en vrijwilligers zorgen voor het welzijn

We hebben een hele mooie scholing bedacht met een VR-bril. Hiermee wordt een situatie nagebootst alsof je iemand bent met dementie. Je ziet wat er met je gebeurt, hoe je handelt en hoe daarop geanticipeerd zou moeten worden. Dit is voor heel veel mensen een eyeopener. Hierdoor wordt het gedrag van iemand met dementie veel beter begrepen.

Vrijwilligers haken namelijk soms af, omdat het gewoon pittig is en je de neiging hebt om het op jezelf te betrekken. Ook al bedoelen die mensen het niet zo. Maar vrijwilligers en mantelzorgers blijven heel belangrijk en worden steeds belangrijker. Dus we begeleiden hun met zo’n training om ze te helpen zodat ze niet zo snel terugschrikken.

Mantelzorgers en vrijwilligers hebben een hele grote rol in het welzijn van onze cliënten. Zij hebben hierin een ontzettende meerwaarde. Zorg kunnen wij wel leveren, maar het grootste gedeelte van de dag gaat het niet om zorg, maar om het welzijn van de mensen. Je wil dat zij het toch gewoon gezellig hebben, net zoals je zelf ook wil. Je wil dat ze zich gelukkig voelen.

afbeelding Quote

"Vrijwilligers haken soms af, omdat het gewoon pittig is en je de neiging hebt om het op jezelf te betrekken. "

Het stuk welzijn is een belangrijk onderdeel van de kwaliteit van leven. We willen dat graag bereiken en daarvoor zijn we wel afhankelijk van vrijwilligers en familie. Dat betekent dat wij hen moeten betrekken. Dat het niet vanzelfsprekend is, hebben we zelf veroorzaakt. Voorheen namen we alles uit handen voor de cliënt en de familie. Wanneer mensen bij ons kwamen wonen, zeiden we ‘doe lekker je ding, wij zorgen voor jouw naasten, we nemen alles uit handen’. Vanuit je zorghart doe je dat ook het liefste, maar dat kan simpelweg niet meer. Dat is nog steeds een valkuil bij al onze collega’s in de zorg. Je wil gewoon heel graag zorgen en ontzorgen.

Je ziet ook wel wanneer iemand bij ons komt wonen, dat naasten het ontzettend zwaar hebben gehad. Dat laten we ook even zo, we laten ze min of meer tot rust komen. Net zoals de nieuwe bewoner. Wanneer de tijd rijp is, kijken we samen wat ze zelf kunnen doen voor hun naaste. We geven altijd mee dat ze vooral zich niet te veel aan hoeven passen. Blijf de dingen doen zoals je ze thuis ook deed. Wanneer iemand graag samen puzzelt, blijf dat vooral doen!

contact afbeelding
achtergrond floaty
“Wij helpen je graag verder!”
“Wij helpen je graag verder!”
Sluiten

Heb je vragen?
Neem dan contact op met één van onze experts

“Wij helpen je graag verder!”
contact persoon mobiel
contact persoon desktop