5 tips bij geldproblemen

afbeelding Quote

5 tips bij geldproblemen van maatschappelijk werker Gerjan Klijn

Tip 1: Beheer je geldzaken

  • Maak alle post open, zodat je weet welke rekeningen je moet betalen.
  • Sorteer je post in een map op alfabetische volgorde. Zo vind je makkelijk rekeningen en brieven terug.
  • Check regelmatig hoeveel geld er op je rekening staat.
  • Ontvang je toeslagen van de Belastingdienst? Geef wijzigingen rond het inkomen op tijd aan de Belastingdienst door. Zo’n toeslag is een voorschot dat je soms moet terugbetalen.

 

Tip 2 Maak een overzicht van de inkomsten en uitgaven

  • Maak alle post open, zodat je weet welke rekeningen je moet betalen.
  • Maak een overzicht van de inkomsten en uitgaven. Zo is te zien of er niet meer geld uitgaat dan binnenkomt. Verdeel je uitgaven in drie soorten:
    1. Vaste lasten, zoals huur, gas en licht, de auto en verzekeringen
    2. Reserveringsuitgaven, zoals voor kleding, uitjes en vakanties
    3. Huishoudelijke kosten, zoals de boodschappen
  • Bekijk ze alle drie eens goed. De vaste lasten komen elke maand terug maar kunnen misschien omlaag. Zijn er abonnementen die weg kunnen? Heb je verzekeringen die elkaar qua dekking overlappen? Houd eventueel voor 2 en 3 een kasboek bij (te vinden op zelfjeschuldenregelen.nl, wijzeringeldzaken.nl of nibud.nl). Wie veel geld uitgeeft aan boodschappen, kan daar vast op besparen. Zet één keer per week op een rijtje wat er aan geld uit gaat. Zo houd je overzicht. Enkele praktische tips die je op weg kunnen helpen:
  • Bedenk voor je iets koopt of je het echt nodig hebt en of je er geld voor hebt.
  • Probeer elke maand iets te sparen zodat je een buffer hebt. Alle kleine beetjes helpen.
  • Op nibud.nl kun je online een gratis persoonlijk budgetadvies krijgen. Daar vind je ook nog meer handige bespaartips.

Tip 3: Houd grip op je betalingen

  • Betaal vaste lasten automatisch, zo snel mogelijk nadat je inkomen binnen is. Doe dat ook als je geld tekortkomt voor andere uitgaven. Als je te laat betaalt, komen er vaak administratie- en/of aanmaningskosten bij. Door op tijd te betalen voorkom je ook dat je wordt afgesloten van gas en licht. Of dat verzekeringen worden stopgezet.
  • Betaal leuke dingen en huishoudelijke kosten zoveel mogelijk met contant weekgeld. Neem een vast geldbedrag op en probeer daar de hele week van rond te komen. Dan weet je precies hoeveel je kunt uitgeven.

Tip 4: Maak een aflosplan

  • Heb je schulden? Maak een aflosplan en neem contact op met schuldeisers. Zet eerst je inkomen en uitgaven op een rij. Kijk hoeveel geld je dan nog over hebt om maandelijks af te lossen bij schuldeisers. Spreek bijvoorbeeld een bedrag af dat je maandelijks terugbetaalt. Hoe eerder je een regeling treft hoe beter, anders loopt de schuld op. Let er wel op dat je een betalingsafspraak maakt die je na kunt komen. Hulp bij het maken van een aflosplan en voorbeeldbrieven voor schuldeisers vind je op zelfjeschuldenregelen.nl

 

Tip 5: Vraag om hulp

  • Kom je er niet uit? “Je zorgen delen met iemand helpt”, zegt Gerjan. “Het lucht op als iemand met je meedenkt. Wij kunnen helpen, schaam je niet om hulp aan ons te vragen. Onze maatschappelijk werkers hebben alle begrip, kunnen alles samen met je op papier zetten en bijvoorbeeld een budgetplan maken.”

Meer over financiële problemen lees je hier.

contact afbeelding
achtergrond floaty
“Wij helpen je graag verder!”
“Wij helpen je graag verder!”
Sluiten

Heb je vragen?
Neem dan contact op met één van onze experts

“Wij helpen je graag verder!”
contact persoon mobiel
contact persoon desktop