Huisbezoek tijdens zwangerschap - prenataal huisbezoek

Zwanger zijn is een bijzondere ervaring. Vragen over jouw zwangerschap en de baby kun je stellen aan de verloskundige. Soms heb je andere onderwerpen die je wilt bespreken en die misschien ook nog spelen als de baby er straks is. Bijvoorbeeld over geld, over hoe je je kind kunt opvoeden, of zorgen over ruzie met je partner of familie. Het is fijn als je deze onderwerpen al in de zwangerschap kunt bespreken. En hulp kunt krijgen. Op een manier die bij jou past. Iemand die je vragen kan beantwoorden en met je mee kan denken. Dan voel je je lekkerder. En dat voelt de baby ook.

Huisbezoek door jeugdverpleegkundige

De verloskundige en de kraamzorg kijken met jou of alles goed gaat. Zij zoeken naar mogelijkheden om je te helpen. Soms kunnen zij je niet helpen als het gaat om onderwerpen, die misschien nu spelen of als de baby er straks is. Dan kun je gebruik maken van een huisbezoek door een jeugdverpleegkundige. Dit is het huisbezoek tijdens de zwangerschap; het prenataal huisbezoek door de JGZ. Deze jeugdverpleegkundige zie je ook als de baby geboren is.

Hoe ziet het prenatale huisbezoek door de JGZ eruit?

De jeugdverpleegkundige komt ongeveer een uur bij je thuis. Dit is vaak fijner, je hoeft dan niet te reizen en je bent in je eigen omgeving. Heb je dit liever niet? Dan kan je dit aangeven en zoeken we samen naar een plek om af te spreken die beter bij jou past. Je bespreekt met de jeugdverpleegkundige hoe het met jou en je gezin gaat. Je kunt de situatie uitleggen en je vragen en zorgen delen. De jeugdverpleegkundige luistert, ondersteunt en adviseert. Hij of zij denkt met je mee over mogelijke oplossingen. Misschien is één gesprek al voldoende. Samen besluiten jullie of er nog meer afspraken nodig zijn.

Wie doet wat?

De verloskundige of gynaecoloog begeleidt je voor, tijdens en direct na de bevalling. Hij/zij controleert de gezondheid van jou en je baby en bespreekt met je hoe alles gaat. Hebben je partner of jij vragen over de zwangerschap, de bevalling, jullie rol als ouders of de relatie, dan kun je terecht bij de verloskundige of gynaecoloog.

Na de geboorte van je baby is het consultatiebureau je eerste aanspreekpunt. Het consultatiebureau is speciaal voor kinderen tot vier jaar en hun ouders. Je krijgt vanzelf een uitnodiging voor een eerste afspraak. Op het consultatiebureau werken jeugdverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, jeugdartsen en assistenten. Hier kun je al je vragen over gezondheid, ontwikkeling, verzorging en opvoeding stellen. De medewerkers denken graag met je mee. Op het consultatiebureau krijgt je kind ook inentingen (vaccinaties). Het consultatiebureau is onderdeel van de jeugdgezondheidszorg (JGZ).

De jeugdverpleegkundige verzorgt een deel van de afspraken en inloopspreekuren op het consultatiebureau. De jeugdverpleegkundige gaat ook naar mensen toe: zij doet bijvoorbeeld de prenatale huisbezoeken en de huisbezoeken bij baby’s van twee weken oud.

Wie doet wat?

Geheimhouding

De jeugdverpleegkundige die bij jou op bezoek komt, heeft een beroepsgeheim. Dat betekent dat ze de informatie uit het bezoek niet deelt met anderen. Soms is het verstandig om dat juist wel te doen, bijvoorbeeld met een huisarts of een andere deskundige. In dat geval zal ze daar eerst jouw toestemming voor vragen.

Vragen?

Als je vragen hebt over het huisbezoek door de jeugdverpleegkundige, dan kun je bellen naar 0900 - 84 33. De jeugdverpleegkundige neemt dan contact met je op.

Hoe verloopt het aanmelden?

Stap 1

Aanmelden

Als je het bezoek van de jeugdverpleegkundige wilt, kun je dit aanvragen door op de aanmeldbutton te klikken en jezelf aan te melden. In verband met een testfase, een pilot voor een nieuw ouderdossier, hebben we op het moment twee aanmeldknoppen. Woon je in de gemeente West Betuwe, kies dan voor de optie ‘Aanmelden voor het huisbezoek tijdens zwangerschap - prenataal huisbezoek – gemeente West Betuwe’. Woon je buiten dit gebied, kies dan voor de optie ‘Aanmelden voor het huisbezoek tijdens zwangerschap - prenataal huisbezoek – overige regio’s’. Je kunt je ook aanmelden door te bellen naar het telefoonnummer 0900 - 84 33.

Stap 2

Aanmelden samen met bijv. verloskundige, gynaecoloog of huisarts

Vind je het prettig om dit samen met je verloskundige of een ander te doen? Vraag hen dan om je te helpen. De jeugdverpleegkundige neemt daarna binnen 3 werkdagen contact met je op om het huisbezoek af te spreken. Het huisbezoek is gratis.

Stap 3

Samen ondersteunen

De verloskundige- en kraamzorg gaat natuurlijk gewoon door. Samen proberen de verloskundige zorg, de kraamzorg en de Jeugdgezondheidszorg jou zo goed mogelijk te steunen.

contact afbeelding
achtergrond floaty
“Wij helpen je graag verder!”
“Wij helpen je graag verder!”
Sluiten

Heb je vragen?
Neem dan contact op met één van onze experts

“Wij helpen je graag verder!”
contact persoon mobiel
contact persoon desktop