Verzorgende IG Linda vertelt: “Sinds januari was meneer gestopt met het nemen van zijn diabetes medicatie, het leek mij daarom een goed idee dat hij zijn glucose zou laten controleren. Eenmaal geprikt bij de internist, bleek dat meneer inderdaad veel te hoge bloedsuiker had.”
In overleg met de huisarts is vervolgens gestart met het injecteren van insuline, zowel kortdurende- als langdurende insuline. Ondanks dat meneer goed bij de tijd is, is het zelf voorzien van zijn spuiten een onhaalbare opgave. Vanaf dat moment kreeg meneer intensieve thuiszorg; hij kreeg 4x (tot soms zelfs 6x) per dag iemand over de vloer. Hoewel hij de hulp van de thuiszorg erg waardeerde, snakte meneer Jansen ook naar zijn vrijheid.
“Meneer bleef altijd heel vriendelijk, maar hij werd gek van de hoeveelheid bezoekjes. Niet gek ook. Hoe zou je het zelf vinden als er op zóveel momenten van de dag iemand bij je in huis zit? Je raakt je gevoel van privacy en vrijheid kwijt.”
VIG’er Linda ging in gesprek met haar team en de huisarts van meneer Struijk, want volgens haar zou meneer Struijk een uitstekende kandidaat zijn om gebruik te maken van EHealth hulpmiddel: Freestyle Libre.
Wat is de Freestyle Libre?
Met een Freestyle Libre sensor kun je automatisch (dag en nacht) de glucose meten. Deze kleine sensor draag je aan de achterkant van je bovenarm, en kan pijnloos worden aangebracht. Met de Freestyle Libre kun je insuline doseringen bepalen, een hypo aan zien komen, en deze sensor kan je alarmeren als je glucose snel verandert. Dit allemaal zonder vingerprikken.
Een voorwaarde om een Freestyle Libre systeem vergoed te krijgen, is dat de betreffende cliënt voor een langere periode behandeling nodig heeft voor zijn glucose. De huisarts van Meneer Struijk vond dat meneer er te kortdurend gebruik van zou maken, dus besloot hij niet op het verzoek in te gaan. Verzorgende IG Linda was het hier niet mee eens.
“Het kan wel 2 maanden duren voordat meneer alleen langwerkende insuline kan gaan gebruiken, dit betekent dus nóg 2 maanden lang intensieve thuiszorg. Dit is allereerst voor meneer niet fijn, want hij kan dan nog steeds geen dagjes weg. Ook voor ons team is 4 (tot 6) bezoekjes per dag veel werk, terwijl ook wij met personeelstekorten te maken hebben.”
Linda nam het heft in eigen handen en besloot rechtstreeks te gaan bellen met leverancier ‘Mobile Care’. Al snel kwam Mobile Care met een voorstel: als het gebruik van de Freestyle Libre 10 uur zorg per maand zou schelen, kon meneer de Freestyle Libre krijgen. Dit zou in het geval van meneer Struijk makkelijk worden gehaald. Zo gezegd zo gedaan: binnen 9 dagen was het geregeld en kon meneer profiteren van dit handige glucosesysteem.
“De zorg is nu teruggebracht naar 1 bezoekje per dag; Hij heeft zijn vrijheid weer terug. In de ochtend gaan we naar hem toe om insuline te injecteren, daarna kan hij gaan en staan waar hij wil. Hij kan weer de dingen doen waar hij het meest van geniet.”