Co de Jager (74) over de Talentgroep: ‘Fijn om me nuttig te maken’

“Of ik naar de dagbesteding wilde, werd gevraagd. Maar daar voelde ik me nog veel te goed voor. Al heb ik beginnende alzheimer en is mijn geheugen niet meer zo best, ik had geen zin om alleen wat bij elkaar te zitten. Ik wilde zélf iets bedenken om te doen. Naar het museum bijvoorbeeld, want ik houd van kunst. Met begeleidster Hanna Roelofs bedacht ik een manier. Zo ontstond de talentgroep.

Samen met een groep mensen met beginnende dementie doen we leuke dingen of vrijwilligerswerk in de wijk. Zoals kinderen voorlezen of muziekgeschiedenis volgen in het KunstenHuis.”

Snoeien

“Hovenier Ferdinand kwam met het idee om ons in de tuin te laten werken. Met hem had ik meteen een klik. Hij heeft veel interesse in hoe het is om beginnende dementie te hebben. Nu knappen we met de talentgroep tuinen op van mensen die dat zelf niet meer kunnen. Sommige tuinen zijn een oerwoud, daar moet veel gebeuren. Snoeien, wieden, vegen... fijn om met mijn handen bezig te zijn. Ik maak me nuttig en zie meteen resultaat van wat ik doe. En als het dan ook nog mooi weer is, is mijn dag helemaal goed.”

Naar het museum

“Ik kom twee keer per week bij mijn talentgroep in het Santé Partners ontmoetingscentrum in Zeist. We lachen wat af en maken grappen over ons geheugen. Onze dementie hebben we allemaal geaccepteerd. Het is jammer dat we door corona weinig uitstapjes kunnen maken. Ik droom ervan dat we straks weer naar het museum mogen, lekker rondkijken en samen koffie drinken. Nu doen we vaak woordspelletjes, dat is een goede manier om onze hersens nog te laten kraken. Dan schrijven we bijvoorbeeld het woord ‘dagbesteding’ op het bord en moeten we van de letters nieuwe woorden maken.

Het leuke van de talentgroep is dat we zelf bedenken wat we gaan doen. We kunnen allemaal niet meer wat we vroeger konden, maar maken gebruik van wat nog wel goed gaat. Dat gun ik meer mensen, dus ik hoop dat er meer talentgroepen in Nederland komen.” 

 

 

 

afbeelding Quote

Co de Jager (74) over de talentgroep in Zeist: ‘Fijn om me nuttig te maken’

contact afbeelding
achtergrond floaty
“Wij helpen je graag verder!”
“Wij helpen je graag verder!”
Sluiten

Heb je vragen?
Neem dan contact op met één van onze experts

“Wij helpen je graag verder!”
contact persoon mobiel
contact persoon desktop