Geestelijke verzorging: Aandacht in de laatste levensfase

Hoe neem je afscheid van het leven en van je naasten op je sterfbed? Hoe kijk je terug op je leven? Lotte Plessen, geestelijk verzorger bij Santé Partners, is er voor mensen in de laatste fase van het leven.

Wanneer je niet meer beter wordt en langzamerhand meer klachten krijgt, gaat zorg niet meer over genezing. Palliatieve zorg is er dan om de kwaliteit van je leven en dat van je naasten zo goed mogelijk te houden. Naast klachtenverlichting is er aandacht voor psychisch, sociaal en spiritueel welzijn.

 

Wat is het belang van zingeving aan een sterfbed?

“Zingeving gaat over wat belangrijk voor je is, wat je raakt. Afscheid nemen van een naaste of van je eigen leven kan vragen oproepen over de zin van het leven: “Waarom overkomt mij dit?” Het zijn waaromvragen waar je niet zomaar een antwoord op hebt. In onze samenleving hebben we het graag over gemakkelijke en leuke dingen. Praten over onze worstelingen in het leven vinden we lastiger. Terwijl het delen mensen juist goed kan doen.”

 

Wat is jouw rol?

“Ik zoek mee naar antwoorden, waarbij het niet per se gaat om het vinden van een oplossing. Er is ruimte voor emoties. Het contact met elkaar kan troostend zijn. Er komt veel op iemand af in de stervensfase en dan is het fijn als er mensen zijn die, in alle openheid, naar je luisteren. Zo was er een keer een cliënt die nog graag een dierbare wilde spreken over zijn schuldgevoelens, het voelde nog onaf. Deze belangrijke ontmoeting maakte dat hij meer ruimte voelde om het leven los te kunnen laten.”

 

Wat als mensen bang zijn?

“We zijn soms bang dat gevoelens als angst groter worden als we erover praten, maar het kan enorm opluchten. Angst wegwuiven heeft geen zin. En ik probeer aan te voelen wanneer iemand behoefte heeft aan krachtbronnen.”

 

Krachtbronnen?

Inspiratiebronnen die mensen steunen zoals gedichten en verhalen. Of het luisteren naar de favoriete muziek van een dierbare. Ook een ritueel kan houvast geven. Bij groepsbijeenkomsten neem ik afbeeldingen en voorwerpen mee, passend bij het thema van de bijeenkomst. Ook iemands levensloop is een bron van zingeving bij het afscheid.”

afbeelding Quote

‘Praten over gevoelens van angst kan enorm opluchten’

contact afbeelding
achtergrond floaty
“Wij helpen je graag verder!”
“Wij helpen je graag verder!”
Sluiten

Heb je vragen?
Neem dan contact op met één van onze experts

“Wij helpen je graag verder!”
contact persoon mobiel
contact persoon desktop