Wedden om een mandarijn?!

Santé-zorgverleners vertellen over een bijzonder moment tijdens hun werk. Verzorgende IG Anja Hooijmans: “Hulpmiddelen zijn ideaal voor mensen die lang zelfstandig willen blijven wonen.”

Juiste voorspelling

“Toen ik vanochtend binnenkwam bij de 89-jarige mevrouw Kerkhof, zag ik het meteen: er lag een mandarijn op tafel. Ha, dat betekende dat ik onze weddenschap had gewonnen! Zij dacht dat ze niet zelfstandig haar steunkousen kon aan- en uittrekken, maar het was toch gelukt – precies wat ik al voorspelde. Voor de grap hadden we er een weddenschap van gemaakt.

Mevrouw Kerkhof had door hartfalen oedeem opgelopen, waarbij er veel vocht in haar benen zat. Na een paar weken zwachtels dragen, waren haar benen weer slank en kreeg ze steunkousen voorgeschreven zodat ze niet opnieuw oedeem zou krijgen. Dat vond ze niet fijn, want dan moest ze twee keer per dag wachten op de thuiszorg die de steunkousen zou aan- en uittrekken. Ondanks haar hoge leeftijd ging ze nog lekker haar eigen gang.”

afbeelding Quote

''Altijd mooi om te zien dat cliënten door zo’n hulpmiddel meer zelfvertrouwen krijgen.”

Trots

“Dus nam ik mijn tas met hulpmiddelen mee en liet haar oefenen met de HandyLegs, een apparaatje waarmee je zelfstandig steunkousen aan- en uittrekt. Dat is altijd even wennen en mevrouw Kerkhof vond het best lastig. Gewoonlijk stuur ik de cliënt dan een filmpje dat precies laat zien hoe het werkt, maar mevrouw Kerkhof had geen telefoon waarop ze dat filmpje kon bekijken. Daarom versimpelde ik de gebruiksaanwijzing van het apparaatje en printte deze in een grote letter uit. ‘Ik weet zeker dat u het nu voor elkaar krijgt’, zei ik. Toen zij nog twijfelde, besloten we te wedden om een mandarijn. Die lag nu voor me klaar. ‘Ik zie dat we voorlopig niet hoeven te komen, u kunt het voortaan zelf’, lachte ik naar mevrouw Kerkhof, die duidelijk trots was dat het lukte met haar steunkousen. Altijd mooi om te zien dat cliënten door zo’n hulpmiddel meer zelfvertrouwen krijgen.”

afbeelding Quote

''Natuurlijk kan een hulpmiddel niet alles vervangen, en zeker geen luisterend oor''

Lang zelfstandig

“In ons team ben ik mede verantwoordelijk voor de hulpmiddelen en die zijn echt mijn paradepaardje. Zoals een borstel met handvat waarmee een cliënt zelf de rug kan zalven of inzepen. Of de druppelbril waarmee mensen na een staaroperatie zelf hun ogen kunnen druppelen. Natuurlijk kan een hulpmiddel niet alles vervangen, en zeker geen luisterend oor. Maar voor mensen die lang zelfstandig willen blijven, zoals mevrouw Kerkhof, zijn ze ideaal.”

Vind meer informatie over wijkverpleging.

contact afbeelding
achtergrond floaty
“Wij helpen je graag verder!”
“Wij helpen je graag verder!”
Sluiten

Heb je vragen?
Neem dan contact op met één van onze experts

“Wij helpen je graag verder!”
contact persoon mobiel
contact persoon desktop