Een goede start is goud waard

In deze Tweespraak spreken Lotte van den Bergh en Priscilla Klip over waarom het zo belangrijk is om een goede start te hebben in je nieuwe baan. Wat is er eigenlijk allemaal voor nodig om als nieuwe collega een vliegende start te maken? Lotte, gestart in mei 2023 als wijkverpleegkundige in Zaltbommel, blikt terug op haar ervaringen en deelt die met Priscilla Klip, teamleider Werving & Selectie en druk bezig met het nieuwe introductieprogramma ‘Samen Sterk in 100 dagen’. 

Lotte: ‘Als ik terugkijk op mijn sollicitatie, vond ik het heel erg fijn dat de kennismaking in het begin heel laagdrempelig was. Ik kon gewoon langskomen bij het team en mocht zelfs een route meelopen. Zo kreeg ik een goed beeld van wat het werk inhoudt en wie mijn collega’s zouden worden. Niet meteen dus een serieus en zwaar gesprek, maar gewoon fijn op locatie ongedwongen kennismaken.

Priscilla; Wat leuk om te horen, dat informeel kennismaken is zeker ook iets waar ik sterk in geloof. Hoe ging het proces daarna? Lotte: ‘Eenmaal enthousiast geworden, ging het daarna heel snel. Ik ontving een duidelijke mail, mijn spullen lagen op tijd klaar en ik kon meteen aan de slag.

De juiste informatie, meteen in het begin

“Wat wel een beetje laat kwam, namelijk 2 maanden nadat ik was gestart, was een informatiepakketje vanuit de organisatie, dat was eigenlijk heel handig maar had wel iets sneller gemogen. Priscilla: ‘Dat is zeker een beetje laat. Waarom was dat pakketje zo handig voor jou? Lotte: ‘Er zat allerlei informatie in over de organisatie. Echt dingen waar ik geen flauw benul van had, zoals dat we bijvoorbeeld ook in het sociaal domein werken en uitleg over de verschillende disciplines en dat er bijvoorbeeld ook gespecialiseerd verpleegkundigen werken bij Santé Partners.

Priscilla; “Ik vind het leuk dat jij terugblikt naar de periode vóór je sollicitatie. Want vaak denken we dat de ervaring pas begint nadat je je contract hebt getekend. Ook die periode ervoor is juist ook zo belangrijk en kan echt het verschil maken!’

Priscilla vervolgt: ‘Kun je bijvoorbeeld alles vinden op de website, is de informatie duidelijk, kun je makkelijk met ons in contact komen? Mocht je een keer meelopen en sfeer proeven? Krijg je al informatie van ons voordat je echt begint? Maar ook daarna, heb je op tijd de spullen die je nodig hebt om je werk goed te kunnen doen, is er iemand die je warm ontvangt en meeneemt? Aan wie je al vragen kunt stellen? Dit en nog veel meer is zo ontzettend belangrijk om de eerste dagen soepel te laten verlopen en verwachtingen waar te maken.”

Priscilla: ‘Lotte, zijn er nog dingen die je echt gemist hebt in je eerste dagen? Lotte: ‘Even nadenken hoor, ja misschien nu ik terugkijk, een informatie pakketje van je eigen team of afdeling. Bijvoorbeeld in mijn geval specifieke informatie over hoe het EVV-schap geregeld is in het team of hoe het stellen van indicaties precies in z’n werk gaan, dat soort dingen. Ik ben hier uiteindelijk zelf achteraan gegaan en heb zelf afspraken gemaakt met bijvoorbeeld de afdeling zorgbemiddeling. Maar het zou fijn zijn als ik daarmee wat meer op weg was geholpen.’

Samen Sterk in 100 dagen
Priscilla; ‘Fijn om te horen dat jouw start dus eigenlijk best goed is geweest. Maar ik zie ook zeker ruimte voor verbetering. Daarom werken we met verschillende collega’s vanuit verschillende disciplines nu heel hard aan een aangepast integraal programma; Samen sterk in 100 dagen. Onderzoek wijst uit dat de eerste 100 dagen heel belangrijk zijn en dat als die goed verlopen mensen ook langer bij de organisatie blijven. We gaan ook weer terug naar interactieve introductiebijeenkomsten die live plaatsvinden, in de regio. 

Verbinden en ontmoeten vinden we belangrijk. Dus dat je meteen je nieuwe collega’s persoonlijk ontmoet, hen je vragen kunt stellen en ook met andere net gestarte collega’s een netwerk kunt opbouwen. Ook een buddy nemen we mee in dit programma. Dit is iemand die voor je klaarstaat, kan vertellen over de organisatie en je begeleidt in je nieuwe rol in de eerste paar maanden bij Santé Partners.

Lotte; Ja, dat klinkt goed. Wat inderdaad wel echt fijn is, is dat je iemand naast je hebt die je altijd kunt benaderen met vragen. Voor mij was dat mijn collega wijkverpleegkundige. Maar ik zie nu ook wel nieuwe collega’s starten die niet zo’n vraagbaak naast zich hebben en dan is het best zoeken. Een buddy is dus eigenlijk onmisbaar!’

contact afbeelding
achtergrond floaty
“Wij helpen je graag verder!”
“Wij helpen je graag verder!”
Sluiten

Heb je vragen?
Neem dan contact op met één van onze experts

“Wij helpen je graag verder!”
contact persoon mobiel
contact persoon desktop