Column: We bieden ondersteuning thuis, op maat

Dankzij ‘Zelfstandig Thuis met het Volledig Pakket Thuis (VPT)’ kunnen mensen langer thuis blijven wonen. Susanne Floor en Antonella Crapanzano werken als verzorgende IG in een Volledig Pakket Thuis-team in Rhenen, Elst, Amerongen en Leersum. Het geeft hun veel energie.

Bijzonder

“Ons enthousiaste Volledig Pakket Thuis-team is in september opgericht en bestaat uit negen medewerkers: verzorgenden IG, welzijnswerkers, helpenden en verpleegkundigen. We bieden een vaste groep cliënten een breed pakket van zorg, welzijn en dienstverlening in hun eigen omgeving. Deze vorm van  ondersteuning thuis is hard nodig nu  ouderen steeds langer thuis blijven wonen. Doordat onze cliënten een Wlz-indicatie hebben, kunnen wij meer bieden dan een wijkteam en hebben we meer tijd en ruimte om te zien wat er op dat moment echt nodig en van belang is bij een cliënt.  Ze zijn er ook heel dankbaar voor. Dat maakt dat we veel energie krijgen van ons werk.

Tandarts

“Van helpen met aankleden en ontbijten tot bedden verschonen, een was draaien en naar de tandarts gaan: wat we doen, hangt af van de ondersteuningsvraag van cliënten. Als verzorgende IG doen wij ook verpleegtechnische handelingen. Zo verzorgen wij iemand met een PEG-sonde, een vrouw bij wie onze collega’s uit het wijkteam niet meer hoeven te komen.

Elke dag is anders en dat maakte het zo leuk. . We begeleiden de cliënt zodat deze ook  weer eens iets ontspannends kan gaan doen, zoals zoals een ijsje eten, wandelen of kleren shoppen. Natuurlijk is het niet alleen maar gezelligheid. Het is moeilijk om te zien dat mensen achteruit gaan, en dat de familie daar verdriet over heeft.

Cliënten praten graag met ons over wat hen bezighoudt. Dat zijn ook weleens onderwerpen die ze niet meer met hun kinderen willen bespreken. Uiteraard hebben we daar een luisterend oor voor.”

Geduld

“Je rust bewaren en geduld hebben is handig in ons vak. Bij een vrouw die eerst heel afwijzend deed, namen we alle tijd om rustig een band met haar op te bouwen. Het omslagpunt kwam toen ze ziek werd en een collega steeds bij haar bleef. Daarna kreeg ze vertrouwen in ons. Zo lukte wat niemand was gelukt: we namen haar voor het eerst sinds drie jaar mee naar buiten. Ze leefde helemaal op, raakte er niet over uitgepraat. Geweldig om te zien.”

contact afbeelding
achtergrond floaty
“Wij helpen je graag verder!”
“Wij helpen je graag verder!”
Sluiten

Heb je vragen?
Neem dan contact op met één van onze experts

“Wij helpen je graag verder!”
contact persoon mobiel
contact persoon desktop