Kinderen in een scheiding

Hoe verdrietig ook, steeds meer gezinnen krijgen te maken met een scheiding. Santé Partners biedt kinderen een helpende hand met de spelen praatgroep KIES. Een scheiding tussen ouders is voor alle gezinsleden een heftige gebeurtenis. Kinderen kunnen daar niet altijd over praten, wat gevolgen kan hebben voor hun gevoel van eigenwaarde, voor schoolprestaties en later bij het krijgen van een eigen relatie. De spel- en praatgroep KIES kan helpen om de nieuwe situatie onder ogen te zien en ook weer toekomstperspectief te krijgen.

Na veertien jaar uit elkaar

Rik en Heleen hebben drie maanden geleden besloten uit elkaar te gaan, na een huwelijk van veertien jaar en twee prachtige kinderen – Lise van twaalf en Bram van negen. De scheiding kost hen zoveel energie dat de kinderen regelmatig niet de aandacht krijgen die ze nodig hebben. Lise en Bram zijn zichtbaar verdrietig maar praten nergens over. De oudste zit in de brugklas en heeft al haar energie nodig voor deze nieuwe fase. Rik en Heleen besluiten uit voorzorg hun kinderen naar de spelen praatgroep KIES te laten gaan.

Weekendvader

Harold en Esther zijn twee jaar geleden uit elkaar gegaan. Hun kinderen, een tweeling van tien, zijn om de week een weekend bij hun vader. Met name de jongen, Coen, is na zo’n weekend heel druk en slecht benaderbaar, en heeft bij zijn moeder wel een paar dagen nodig om weer tot rust te komen. Esther kan er moeilijk met haar ex-man over praten en wil graag dat Coen de cursus KIES gaat doen. Ze voelt dat ze het niet in haar eentje redt met haar zoon.

In de praatgroep ervaren kinderen dat zij niet de enige zijn in een dergelijke situatie, ze kunnen elkaar steunen en tips voor moeilijke situaties geven. Hierdoor krijgt het kind de mogelijkheid om verder te gaan in zijn ontwikkeling en is de kans dat het blijft steken in het groeiproces minder groot. In de groep wordt gewerkt volgens de landelijk bekende KIESmethode (Kinderen In Echtscheiding Situaties).

Speciaal voor kinderen

Algemeen maatschappelijk werk van Santé Partners biedt een cursus voor kinderen tussen 8 en 12 jaar van wie de ouders zijn gescheiden. Tijdens de acht bijeenkomsten (1x per week) leren kinderen spelenderwijs om te gaan met problemen, de eigen grenzen aan te geven, gevoelens te uiten en nog veel meer.

Handvatten voor de ouders

Voor de ouder(s) zijn er een informatiebijeenkomst en een evaluatiebijeenkomst over hoe kinderen een scheiding verwerken en wat voor hen belangrijk is. Daarmee geven wij handvatten om jouw kind(eren) zo goed mogelijk op te vangen.

contact afbeelding
achtergrond floaty
“Wij helpen je graag verder!”
“Wij helpen je graag verder!”
Sluiten

Heb je vragen?
Neem dan contact op met één van onze experts

“Wij helpen je graag verder!”
contact persoon mobiel
contact persoon desktop