Echtscheiding

8 tips bij een scheiding met kinderen.

afbeelding Quote

8 tips bij een scheiding met kinderen door jeugdarts Jeanne- Marie Hament

Tip 1: Pas op met ruzie

Maak geen ruzie als je kinderen erbij zijn. Daar kunnen ze schade van oplopen.

Tip 2: Probeer schuldgevoel te voorkomen

Vooral jonge kinderen denken vaak dat de scheiding hun schuld is. Leg uit dat zij er niets aan kunnen doen. Vertel ook dat ze niet hoeven te kiezen tussen jullie als ouders. Dat kunnen kinderen namelijk niet, ze zijn trouw naar beide ouders.

Tip 3: Houdt het respectvol

Het is belangrijk dat de kinderen met jullie allebei een goede band houden. Vertel dus geen lelijke dingen over je ex waar ze bij zijn. Probeer neutraal te blijven of zelfs iets positiefs te zeggen – hoe moeilijk dat ook is. Laat ook merken dat je kinderen uit liefde geboren zijn. Blader bijvoorbeeld nog eens een fotoboek uit de babytijd door.

Tip 4: Maak een ouderschapsplan

Al willen jullie niet meer samen verder, jullie blijven altijd samen ouders. Probeer hierin één lijn te trekken: wat willen wij voor onze kinderen? Maak samen een goed ouderschapsplan. Daarin staan afspraken over hoe jullie de verzorging en opvoeding van de kinderen blijven doen.

Tip 5: Pas op met te veel emoties

Tijdens en net na een scheiding zit je vol emoties. Het kan dan lastig zijn om aandacht te hebben voor de gevoelens van je kinderen. Probeer negatieve emoties te bewaren tot een later moment, bijvoorbeeld als je even alleen bent of bij een vriend(in). Kinderen mogen best zien dat je weleens verdrietig bent, maar ze moeten wel voelen dat je beschikbaar voor hen bent.

Tip 6: Ben zo eerlijk mogelijk

Probeer de vragen van je kinderen zo eerlijk mogelijk te beantwoorden, op een manier die past bij hun leeftijd. Dat helpt hen om de scheiding een plek te geven. Ook later in hun leven zullen ze er nog vragen over blijven stellen; dat hoort erbij. Dat wil niet zeggen dat kinderen altijd beschadigd uit een scheiding komen. De meeste kinderen leren er goed mee omgaan. Als ze maar weten dat jullie er altijd voor hen zijn.

Tip 7: Overweeg co-ouderschap

Als jullie beiden co-ouderschap willen, is dat fijn voor de kinderen. Zo krijgen ze de kans om met beide ouders een goede band op te bouwen. Co-ouderschap is niet verstandig als je kinderen nog onder de drie jaar zijn. Dan hebben ze een vast persoon nodig die er altijd voor ze is.

Tip 8: Doe het rustig aan

Ga bij een nieuwe relatie rustig van start. Dat kan best moeilijk zijn als je heel verliefd bent. Maar besef dat je kinderen er tijd voor nodig hebben om aan het idee te wennen. Check eerst bij hen of ze kennis willen maken met je nieuwe partner. 

 

contact afbeelding
achtergrond floaty
“Wij helpen je graag verder!”
“Wij helpen je graag verder!”
Sluiten

Heb je vragen?
Neem dan contact op met één van onze experts

“Wij helpen je graag verder!”
contact persoon mobiel
contact persoon desktop