Structuur in je leven met kinderen

5 tips om structuur te krijgen in het leven van je kind.

afbeelding Quote

5 tips om structuur te krijgen in het leven van je kind door begeleider thuis Amy de Haan

Tip 1: Zorg voor regelmaat

Zorg als ouder(s) voor zoveel mogelijk regelmaat in het dagelijks leven. Dat geeft je kinderen een rustig en veilig gevoel. Houd een vast ritme en vaste tijden aan voor het eten, slapen, spelen, huiswerk maken en de sportclub. Schrijf alle activiteiten bijvoorbeeld op een weekkalender. Zo weet je kind waar het aan toe is.

Tip 2: Stel vaste regels en maak duidelijke afspraken

Kinderen zeuren dan meestal minder en luisteren beter. Als je de kinderen laat meedenken over hoe je wilt dat het gaat in huis, werken ze eerder mee. Het is belangrijk dat regels bij beide ouders hetzelfde zijn. Zodra iets van de ene ouder wel mag en van de andere niet, raakt je kind in de war.

Tip 3: Wees consequent

Doe wat je zegt en zeg wat je doet. Zorg daarbij dat je houding en de uitdrukking op je gezicht hetzelfde uitstralen als wat je zegt. Altijd consequent zijn is best lastig, zeker als je stress of spanning hebt. Een keer anders reageren is niet erg. Vertel je kind dan wel dat het eenmalig is omdat je je even niet goed voelt.

Tip 4: Beloon je kind als het iets goeds heeft gedaan

Geef bijvoorbeeld een compliment als hij of zij zich aan de regels houdt. Gedraagt je kind zich vervelend? Geef aan wat hij niet mag en waarom niet. Reageer niet als je kind aandacht trekt, ga bijvoorbeeld iets anders doen.

Tip 5: Zo normaal mogelijk

Zijn er problemen in je gezin, laat dan een aantal dingen doorgaan zoals altijd. Dat geeft je kind een vertrouwd gevoel. Denk aan gewoon huiswerk maken en lid blijven van de sportclub.

contact afbeelding
achtergrond floaty
“Wij helpen je graag verder!”
“Wij helpen je graag verder!”
Sluiten

Heb je vragen?
Neem dan contact op met één van onze experts

“Wij helpen je graag verder!”
contact persoon mobiel
contact persoon desktop