Ik sta veel sterker na mijn scheiding

Na haar scheiding breekt voor Melissa een zware periode aan. Ze komt nauwelijks rond, voelt zich onzeker in haar rol als co-ouder en maakt zich zorgen om haar drie kinderen (3, 8 en 10 jaar). Gelukkig krijgt ze met hulp van maatschappelijk werk haar leven weer op de rit.

afbeelding Quote

“Ik sta nu veel steviger in het ouderschap en kan mijn kinderen veiligheid bieden. Eindelijk voel ik dat het goed komt.”

Afhankelijk en onzeker

 “De afgelopen jaren heb ik in zwaar weer gezeten”, vertelt Melissa (32). “Na een periode van veel ruzie zijn mijn ex-man en ik twee jaar geleden gescheiden. De nasleep van de scheiding was heftiger dan ik had gedacht. Lange tijd wist ik gewoon niet of ik op de goede weg zat met mezelf en in mijn rol als co-ouder. Ik zag dat de kinderen het moeilijk hadden, op school en thuis. Maar ik had geen idee hoe ik hen kon helpen. Ik voelde me onzeker en machteloos.”  

“Daarbij had ik grote moeite om in mijn eentje de eindjes aan elkaar te knopen. Toen mijn ex en ik aan een gezin begonnen, kozen we ervoor dat ik thuisbleef voor de kinderen en hij fulltime ging werken. Na de scheiding had ik dus geen eigen inkomen en de alimentatie was maar net genoeg voor de huur en de boodschappen. Voor kleding, een auto of zelfs een internetabonnement had ik geen geld. Het maakte me afhankelijk van mijn ex, terwijl ik tegelijk nog veel verdriet en woede voelde richting hem. Onze communicatie verliep heel moeizaam. De kinderen kregen daar natuurlijk ook iets van mee, hoezeer we ook ons best deden hen erbuiten te houden.” 

Hulp vragen

“Ik ben er nooit goed in geweest om hulp te vragen. En als ik met anderen over mijn situatie praatte, kreeg ik vaak zoveel adviezen dat ik er juist van in de war raakte. Dus zocht ik vooral zelf naar oplossingen. Ik las veel over scheiden op internet en in boeken, maar kwam er maar niet uit wat het beste zou zijn voor mijn gezin. Uiteindelijk ben ik via het consultatiebureau terechtgekomen bij het maatschappelijk werk van Santé Partners. Een gouden zet, want de maatschappelijk werker heeft me enorm geholpen mijn leven weer op de rails te krijgen. Ze moedigde me aan een opleiding te gaan doen. Ook hielp ze me na te denken over een goed financieel plan. Daarmee durfde ik naar mijn ex te gaan en duidelijke afspraken te maken.” 

KIES Training

“Toen dat financiële stuk ‘geregeld’ was, ontstond er ruimte in mijn hoofd om de problemen met de kinderen aan te pakken. Via Santé Partners hebben de oudste twee een KIES-training gevolgd, voor Kinderen In Een Scheiding. Dat hielp geweldig! Ze leerden hun gevoelens te uiten en woorden te geven aan wat voor hen belangrijk was. Zo hadden ze bijvoorbeeld behoefte aan meer duidelijkheid over de weekindeling. Samen met de maatschappelijk werker en mijn ex hebben we toen een voorspelbaar schema gemaakt waar de kinderen ook blij van werden. Dat was echt een win-win ervaring. Zelf leerde ik dankzij de gesprekken met de maatschappelijk werker en de juiste handvatten die ze mij aanreikte vertrouwen op mijn rol als ouder. Ik sta nu veel steviger in het ouderschap en dat geeft mijn kinderen veiligheid.”

Sterker geworden

“Inmiddels gaat het zoveel beter met ons. De kinderen zitten weer lekker in hun vel, en dat is heerlijk om te zien. Zelf merk ik dat ik sterker ben geworden. Voorheen voelde het vaak alsof het nooit meer goed kon komen. Als we nu eens een ‘mindere dag’ hebben, denk ik niet meteen dat door de scheiding alles is misgegaan. Ik weet en voel nu dat het wél goedkomt. En als er iets in de weg zit, werken we daaraan. Ik heb ervaren dat het helemaal niet erg is om hulp te vragen. Alleen een goed gesprek kan al zoveel lucht geven.” 

contact afbeelding
achtergrond floaty
“Wij helpen je graag verder!”
“Wij helpen je graag verder!”
Sluiten

Heb je vragen?
Neem dan contact op met één van onze experts

“Wij helpen je graag verder!”
contact persoon mobiel
contact persoon desktop