De waakmand helpt bij het afscheid nemen

In een waakmand vinden naasten van een stervende artikelen die hen kunnen steunen bij het waken. Op woonlocatie De Eigenwaard voor mensen met dementie in Rossum is de mand goed gevuld.

De waakmand is afgestemd op de vijf zintuigen: horen, zien, ruiken, proeven en voelen. Zo zit er bijvoorbeeld een geurverspreider in. “Die werd deze week nog gebruikt, met lavendel. Een zachte, rustgevende geur.” Er zitten snoepjes in, een geluidsboxje, afbeeldingen van de natuur en massageolie. “Ze helpen je bewuster afscheid te nemen. Met de olie kun je de handen van je dierbare masseren. Het is een mooie manier om contact te hebben, zonder dat je iets hoeft te zeggen. Ik ga ervan uit dat iemand dat voelt, ook als hij niet bij bewustzijn is.” Daarnaast bevat de mand onder meer een mandalakleurboek, schriftjes en pennen om gedachtes vast te leggen en zakdoekjes. 

 

“Naasten gebruiken altijd wel iets uit de mand. Ze vinden het fijn dat er zo aandacht is voor het stervensproces van hun dierbare. Het is belangrijk dat zo'n periode prettig verloopt, want die blijft je bij. En je kunt het nooit meer overdoen.” 

 

 

afbeelding Quote

'Met de olie kun je de handen van je dierbare masseren'

Afbeelding
contact afbeelding
achtergrond floaty
“Wij helpen je graag verder!”
“Wij helpen je graag verder!”
Sluiten

Heb je vragen?
Neem dan contact op met één van onze experts

“Wij helpen je graag verder!”
contact persoon mobiel
contact persoon desktop