Goede zorg aan huis

Sumarsiena (69) heeft de longziekte COPD, waardoor ze vaak benauwd en moe is. Fijn dus dat longverpleegkundige Linda bij haar op huisbezoek komt.

“Een bezoek aan het ziekenhuis is erg vermoeiend voor me. De rest van de dag kan ik niks meer. Daarom ben ik zo blij met de huisbezoeken van longverpleegkundige Linda”, zegt Sumarsiena (69). Als kind kampte ze al met longproblemen. Op oudere leeftijd had ze steeds vaker longontstekingen en ontwikkelde ze COPD, een ongeneeslijke longziekte waarbij je longen zijn beschadigd. Je hebt minder zuurstof en ademen is moeilijker. Daardoor is ze vaak benauwd en moe. Toen ze een tumor in haar longen kreeg, werden haar longen nog slechter door bestraling en chemo. 

afbeelding Quote

“Als Linda komt, kan ik lekker thuisblijven en makkelijke kleding dragen.”

Meer eten

Al zes jaar komt bij Sumarsiena elke drie maanden een longverpleegkundige op bezoek. Sinds twee jaar is dat Linda. Soms is Linda best streng, vertelt Sumarsiena. “Maar dat heb ik ook nodig. Bij COPD is het bijvoorbeeld heel belangrijk om veel te bewegen en genoeg eiwitten binnen te krijgen. Anders kan ik niet genoeg spiermassa opbouwen, waardoor ademhalen extra vermoeiend is. Alleen heb ik niet zo’n eetlust, want eten kost me bergen energie. Nu ben ik te veel afgevallen. Linda spoort me dan aan dat ik echt meer eiwitten moet nemen. Ze gaf aan dat ze me kan doorverwijzen naar een diëtist voor hulp daarbij.”

Fijne tip

Als Sumarsiena zit, voelt ze zich goed. Maar zodra ze gaat lopen, raakt ze benauwd. Daarom ging ze een tijdlang niet naar buiten. Terwijl bewegen bij COPD broodnodig is voor het behoud van conditie en spierkracht. Linda stelde daarom voor om extra zuurstof te gaan gebruiken. “Ik was heel blij met haar tip”, zegt Sumarsiena. “Voor ik ga wandelen en als ik naar de fysiotherapeut ga om te trainen, gebruik ik nu extra zuurstof. Dat zorgt ervoor dat mijn organen voldoende zuurstof krijgen om hun werk te doen. Nu kom ik weer regelmatig buiten, samen met mijn man.”

Eerlijk

Linda betekent alles voor Sumarsiena. “Ik zou niet meer weten wat ik moest doen zonder haar. Ze is ontzettend aardig, voelt me haarfijn aan en ik durf alles eerlijk tegen haar te zeggen. Ook mijn man is blij dat ze komt. Hij luistert altijd mee tijdens de gesprekken, want twee horen meer dan één. Als ik een vraag heb, mag ik Linda appen of mailen en belt ze meteen terug. Dan geeft ze advies door de telefoon of ze komt een keer extra langs.”

 

afbeelding Quote

‘Het is fijn dat Sumarsiena openstaat voor advies’

“Een cliënt in zijn of haar thuissituatie meemaken, geeft veel extra informatie" vertelt longverpleegkundige Linda van Gilst. "Zo zie ik of iemand huishoudelijke hulp nodig heeft of ondersteuning bij het wassen en aankleden. Ik vind het belangrijk dat iemand met een longziekte energie overhoudt om leuke dingen te doen.”

Elke drie maanden is Linda een uur bij Sumarsiena. “Dan praten we over hoe het gaat en waarbij ze hulp kan gebruiken. Ook adviseer ik haar over medicijngebruik, beweging en zuurstof.

Zorg aan huis

De gespecialiseerde verpleegkundigen van Santé Partners komen bij u aan huis voor advies, ondersteuning en instructie. We bieden deze zorg aan mensen met kanker, een ongeneeslijke ziekte, diabetes, hartproblemen, neurologische aandoeningen, wonden, longziekten en ouderdomsklachten. Lees er hier meer over.

contact afbeelding
achtergrond floaty
“Wij helpen je graag verder!”
“Wij helpen je graag verder!”
Sluiten

Heb je vragen?
Neem dan contact op met één van onze experts

“Wij helpen je graag verder!”
contact persoon mobiel
contact persoon desktop