Santé Partners helpt kinderarmoede in Nederland terug te dringen

Op dinsdag 26 maart is de Alliantie Kinderarmoede Nederland gelanceerd. Meer dan 100 partners, waaronder Santé Partners, hebben een convenant ondertekend waarmee ze beloven om een actieve en concrete bijdrage te leveren aan het gezamenlijke doel: de effecten van kinderarmoede tegengaan. Onze collega Mirjam Jobse, verpleegkundig specialist en werkzaam in de jeugdgezondheidszorg met kinderen van 0 tot 4 jaar, stond op het podium tijdens de start van deze alliantie. Bekijk het NOS Journaal van 26 maart terug om Mirjam te zien en haar kennis over dit onderwerp te horen. En bekijk hier de video over de lancering van de alliantie.

Onderzoek naar gezinnen in armoede
Naast haar werk op een consultatiebureau heeft Mirjam Jobse zich de afgelopen 2 jaar bezig gehouden met een praktijkgericht onderzoek naar gezinnen in armoede. Door dit onderzoek veranderde het gesprek dat ze had met ouders en kwamen er heel veel verhalen tot leven die eerder verborgen bleven.

Enkele belangrijke bevindingen uit Mirjam’s onderzoek:

• 1 op de 9 kinderen in NL groeit op in armoede
• Mensen die opgroeien in armoede leven 6 jaar korter en hebben 19 jaar eerder last van serieuze gezondheidsklachten dan mensen die niet in armoede leven.
• Kinderen die opgroeien in armoede zijn eerder ziek, zowel lichamelijk als psychisch.
• Vermoedelijk worden de negatieve gezondheidseffecten van armoede op kinderen overgedragen door de stress van hun ouders. Opgroeien in armoede is daardoor een vorm van early life stress.
• Armoede en early life stress beïnvloeden de werking en de ontwikkeling van het brein. Dat geld zowel voor de kinderen als voor hun ouders. Zo hebben kinderen die opgroeien in armoede een lager IQ. Op de leeftijd van 2 jaar is dat verschil 6 punten, wat oploopt tot een verschil van 15 punten op de leeftijd van 16 jaar.
• Ouders in armoede voeden harder en inconsequenter op. Maar ook nemen de hersenen van ouders in armoede nauwelijks het positieve gedrag van hun kinderen waar. Wat ze wel scherp waarnemen is het negatieve gedrag en het huilen van hun kind.

Door dit onderzoek besefte Mirjam wat voor kans hier ligt in de bestrijding van kinderarmoede. De JGZ is preventieve gezondheidszorg en heeft als taak om risicofactoren voor de gezondheid op te sporen. Armoede is zo’n risicofactor. De JGZ ziet bijna alle kinderen. 98% van de zuigelingen en 95% van de peuters bezoekt een consultatiebureau.

Door de samenwerking op te zoeken met andere zorgaanbieders en diverse betrokken organisaties kan de kinderarmoede teruggedrongen worden. We zijn trots dat we, met Mirjam’s kennis, hier ook een bijdrage aan kunnen leveren. Daarom heeft ook Santé Partners de alliantie ondertekend.

Meer weten over de Alliantie Kinderarmoede

Nieuwsberichten

Santé Partners is voorbereid op een verdere verspreiding van het coronavirus. We volgen daarbij nauwgezet de richtlijnen van het RIVM....
Het is ons doel om u de zorg te blijven geven die u van ons gewend bent. Op dit moment...
Een aantal zorgpartijen in de Gelderse Vallei heeft de intentie om vanaf het voorjaar van 2020 samen de acute verpleegkundige...

Postadres
Santé Partners
Postbus 6063
4000 HB Tiel

Telefoonnummer
0344 – 679300

KvK-nummer 41060187