Schulden, stress, opvoedzorgen…

De problemen stapelden zich op in het gezin van Edwin en Annelies. Uit schaamte durfden ze niet om hulp te vragen. Tot de begeleiding thuis van Santé Partners in beeld kwam. “Eindelijk konden we praten over problemen waar we al zo lang niet meer uitkwamen. Nu hebben we weer zicht op een fijne toekomst met onze drie kinderen.” “Het is niet makkelijk om toe te geven, maar eigenlijk waren we als gezin al lange tijd de weg kwijt”, vertelt Annelies (42). “We kwamen bij ‘begeleiding thuis’ terecht vanwege de woedeaanvallen van onze zoon Levi. Daar hadden we vanuit andere instanties al veel hulp voor gehad, maar het hielp allemaal niet. We hadden teveel aan ons hoofd en daardoor simpelweg niet de ruimte om iets met alle tips en handvatten te doen. Levi’s boze buien waren voor ons namelijk een zorg bovenop vele andere… Nóg iets waar we iets mee moesten. Doordat we zo in beslag werden genomen door zorgen, raakten we onze hele dagelijkse structuur kwijt. Alles gebeurde op het laatste moment en we liepen continu achter de feiten aan.”

afbeelding Quote

"Iedere stap vooruit geeft lucht"

In overlevingsstand

“Ik denk dat onze problemen echt begonnen toen we werden opgelicht, ruim drie jaar geleden. Ik zat toen al volledig thuis omdat mijn jongste zoontje Milo ernstig ziek was en 24 uur per dag zorg nodig had. Mijn man had een eigen bedrijf, maar kwam in de bijstand terecht omdat hij overspannen raakte. Toen er ineens ook nog een paar duizend euro van ons werd gestolen, raakten we diep in de schulden. Die schulden zorgden voor stress, en door de stress hadden we niet meer de ruimte en het geduld om goed op onze kinderen te reageren. Het klinkt misschien gek, maar het was alsof we verlamd raakten door die neerwaartse spiraal. We zaten in een overlevingsstand en dachten onbewust: “als we er niet naar kijken, is het er niet.”

Negatief patroon doorbreken

“Uiteindelijk hadden we zo’n grote huurachterstand dat we bijna uit huis werden gezet. Hoe kon ons dit overkomen? We durfden er met niemand over te praten, zo schaamden we ons voor de hele situatie. We wilden het zelf oplossen, er op eigen kracht weer bovenop komen zodat niemand het zou zien. Maar intussen leed het hele gezin eronder. Ik vind het heel erg dat we er niet echt voor de kinderen konden zijn. Het lukte ons bijvoorbeeld maar niet om goed op Levi en zijn boosheid te reageren. Hulpverleners zagen dat we bleven worstelen en gaven aan dat we gebaat zouden zijn bij begeleiding thuis. We wilden graag het negatieve patroon doorbreken, dus grepen we die optie aan.”

Heel veel begrip

“De begeleiding van Santé Partners betekende voor ons een nieuw begin! Amy hielp ons in de eerste instantie natuurlijk vooral met Levi. Ze keek mee in onze thuissituatie, spiegelde ons en leerde ons anders te reageren. Zo leerde ze ons consequent te zijn naar de kinderen en hielp ze bij een goed ochtend- en bedritueel. Ik vond het fijn dat ze echt naast ons ging staan. Zonder oordeel of betweterij, maar juist met heel veel begrip. Door haar open houding durfde ik te vertellen over de andere dingen die speelden. Daardoor kwamen eindelijk alle problemen op tafel waar wij zelf al heel lang niet meer uitkwamen. Amy hielp ons orde in de chaos te scheppen. Ze nam alle post met ons door, vulde formulieren met ons in, bracht ons in contact met de juiste instanties. Samen zijn we ook gaan puzzelen, schetsen en afwegen over onze mogelijkheden. Ze heeft ons echt geholpen weer de goede richting in te slaan.”

Stap voor stap vooruit

“Het is ontzettend fijn dat er nu iemand met ons meedenkt. We voelen ons gehoord en begrepen. We zijn er nog niet, maar werken stapje voor stapje aan onze financiële situatie, aan onszelf en aan onze band met de kinderen. We merken dat iedere stap al meer lucht geeft. We kunnen in ieder geval in ons huis blijven wonen en krijgen geen deurwaarders meer aan de deur. Wat een verademing! We hebben weer zicht op een fijne toekomst, waarin we onze kinderen het goede voorbeeld kunnen geven.”

Persoonlijk contact

Heb je ook behoefte aan een luisterend oor en iemand die met je meedenkt? Bel dan 0900-8433 en deel je vragen of twijfels met ons. Wij helpen je graag. Daarnaast zijn hier alvast 5 tips voor meer structuur in je gezin.

contact afbeelding
achtergrond floaty
“Wij helpen je graag verder!”
“Wij helpen je graag verder!”
Sluiten

Heb je vragen?
Neem dan contact op met één van onze experts

“Wij helpen je graag verder!”
contact persoon mobiel
contact persoon desktop